Porträttfotografering

Kameran förändrade världen och hur vi dokumenterade historien. Från att under hundratals år endast ha haft tillgång till målade porträtt i olja, som inte nödvändigtvis beskrev personens verkliga utseende, kunde fotografering visa verkligheten. Många porträtt har genom fotografiets historia blivit berömda och vi kan idag se hur kända personer såg ut, som exempelvis skurken Billy the Kid, Apachehövdingen Geronimo, den berömda sheriffen Wyatt Earp och den republikanska presidenten Abraham Lincoln som avskaffade slaveriet i USA.

Olika nischer

Det finns olika nischer eller specialområden inom fotografering. Fotografer väljer ofta att specialisera sig inom exempelvis landskap, natur, porträtt eller sport. En porträttfotograf arbetar med att ta bästa möjliga foto av sina kunder. De främsta fotograferna lyckas fånga kundens personlighet och utseende. Detta är särskilt vanligt hos de mest berömda kändisfotograferna. En filmstjärna eller popstjärnas porträtt bör framhäva deras personlighet på ett attraktivt och unikt sätt.

Modell

Att vara en modell för en fotograf innebär inte att du behöver vara en professionell fotomodell. Alla som står inför en kamera är en modell. När det handlar om porträttfotografering är det viktigt att din hud är välskött. Många tror att Photoshop kan utföra mirakel men resultatet kommer inte att bli av hög kvalitet. Ett porträtt som överarbetas i Photoshop är inte ett attraktivt foto. Fotografer gillar inte heller att behöva sitta och dutta på ett porträtt i Photoshop under en hel dag för att fixa en dålig hy. Bäst är att sköta om din hy och du kommer att hitta alla produkter du behöver hos Hudoteket online till bra pris. Hos Hudoteket kan du välja mellan kvalitetsprodukter från välkända varumärken såsom Bioline, SkinCeuticals, Davines, Medik8 och Dermalogica. Men Hudoteket erbjuder inte bara marknadens bästa hudvårdsprodukter utan även en kundtjänst med diplomerad hudterapeut som kommer att hjälpa dig hitta de perfekta produkterna för just dig och din hud. När du handlar produkter hos Hudoteket får du förutom fri frakt plus hemleverans dessutom bonus på allt.

Fotohantverk

Porträttfotografering är ett hantverk som genom tiderna dokumenterat flera av världens mest kända personer. Givetvis handlar porträttfotografering inte endast om kändisar utan om människor. Fotografer fångar många gånger fascinerande ansikten från personer (i alla åldrar) från olika länder och olika kulturer.

Det finns flera kända svenska fotografer såsom Emma Svensson och Jonna Jinton men på den internationella scenen finns ett stort antal världskända fotografer.

Kända porträttfotografer

Fotografen Herb Ritts (1952-2002) jobbade med några av världens mest kända personer under 80- och 90-talet. Herb producerade ikoniska bilder från den perioden. Med sina stilfulla och skarpa porträtt blev han en ledande modefotograf och arbetade med supermodeller såsom Claudia Schiffer, Naomi Campbell och Cindy Crawford.

Fotografen Mario Testino fotade 90-talets stora kändisar som Kate Moss och Madonna men hans stora genombrott kom när han fotade prinsessan Diana. Det var dessa fotografier som gav honom internationellt erkännande som porträttfotograf. Marios stil var ren och ljus med en nypa av den gamla Hollywoodglamouren.

Brigitte Lacombe är en fransk fotograf som blivit världsberömd för sina vackra avslöjande porträtt. Brigitte har under flera årtionden skapat intima och ikoniska foton av hyllade artister, politiker, intellektuella och skådespelare såsom Meryl Streep och Susan Sarandon. Hennes fotografier har publicerats världen runt i bland annat tyska och engelska Vouge, Vanity Fair samt Harper’s Bazaar.