Så fyller du en vägg med dina inramade foton

När fotograferandet är en passion är det inte ovanligt att känna glädje inför de egna bilderna. Det handlar inte bara om stolthet utan om alla de fantastiska ögonblick man varit med om. Känner du igen dig i detta? Då kan du säkert också relatera till hur underbart det känns att rama in och hänga upp dina foton på väggen. Med lite planering kan dina egna bilder införlivas i en så kallad tavelvägg, som består av flera inramade foton eller tavlor.

Så länge du har en övergripande bild av vad du vill uppnå med tavelväggen kan du blanda motiven och medierna ganska fritt. För en vägg med skogstema kan du exempelvis blanda skogsfoton med oljemålningar som föreställer olika skogar. Det senare finns det gott om på loppis! Alltså kan du komma billigt undan när du skapar den dekorativa väggen. Även ramar kan köpas billigt i second hand-butikerna.

Skapa tavelväggen utifrån matchande färger

En fondvägg av dina foton är ett alternativ till fotoväggen. Om du väljer att trycka upp en fototapet och använda den som fondvägg begränsas du dock till ett motiv. Det är också fint, men en tavelvägg har den stora fördelen att du kan mixa och matcha olika bildmotiv som du vill. För att skapa en enhetlig känsla bör du ändå väga in hur olika färger harmonierar med varandra.

Vilka färger som fungerar bra ihop kallas färglära och om du inte kan komplementfärgerna utantill kan du alltid titta på den klassiska färgcirkeln. Denna cirkel som hjälper dig förstå hur du bäst matchar olika färger finns lite här och var på nätet, så det är bara att söka på ”färgcirkel” för att få upp olika alternativ.

Komplementfärger kallas så eftersom de lyfter varandra. Om du vill ha mycket blått i dina fotomotiv kan du komplettera med färgen orange för att ge bilderna ett riktigt knalligt lyft. Blå och orange är nämligen varandras komplementfärger, så är även färgerna röd och grön för att ge ytterligare exempel. Om du vill ha en helblå och därmed en diskretare tavelvägg kan du i stället satsa på olika nyanser av blått och närliggande färger i detta spektrum.

Rita en modell av fotoväggen innan du börjar

Tavelväggen har många olika delar, det är dess charm. För ett så lyckat resultat som möjligt är det allra bästa om du ritar en modell av den tänkta väggen innan du börjar spika hål i den. På så sätt vet du var och hur de olika inramade fotona ska hänga. Att rita en modell är också ett ypperligt sätt för dig att vrida och vända på inredningsidéerna. Vad händer om du byter plats på två foton? Prova dig fram – glöm bara inte att mäta väggen och att använda vattenpass!