Klädval till fotografering

När det kommer till kläder och fotografering är klädvalet viktigt om fotot ska sända ut en särskild känsla eller är för ett specifikt ändamål. Att bära en t shirt med tryck kan vara bra när det kommer till porträttfotografering av anställda. Det viktiga när det kommer till en sådan fotografering är att den t shirt med tryck som används går bra ihop med bakgrunden. Då kommer fotot att bli mycket bättre. Kläder som en t shirt med tryck ger ett större intryck än vad kläder utan tryck ger, vilka ger ett mer lugnt intryck. Det kan vara effektivt om företags logotyp ska synas tydligt på bild.

Välj bekväma kläder

En nyckel i att välja kläder till en porträttfotografering är att bära kläder som är bekväma. Alla obekväma plagg som gör förhindrar rörelser eller andningen är plagg som går bort. Om du inte kan röra dig finns det risk att fotot inte blir bra. Det kan även vara svårt att slappna av om du bär kläder som du inte är bekväm med att ha på dig. Det viktiga när det kommer till porträttfotografering är att du har kläder som är du och som speglar dig som person.

Kläder i olika lager är effektivt

Att välja bort skrynkliga kläder eller se till att stryka dem innan du bär dem är en bra idé. Kläder som har en struktur blir oftast mer framträdande på bild. Det är ingen fördel om kläderna är skrynkliga men däremot kan kläder med en annan struktur som exempelvis stickat eller spets göra sig bra på bild. Att jobba med lager brukar vara en bra idé. Sjalar, västar, en t-shirt under skjortan eller liknande ger bra effekt. Om du ska ta porträttfoto för att hänga upp på ett specifikt ställe kan det vara en bra idé att tänka på att färgerna i rummet och bilden gifter sig med varandra. Ett annat tips är att ha kläder över överarmarna. Bara överarmar har en tendens att ta bort fokus från ansiktet.

Kalla och varma färger

Om det är två personer som ska fotograferas spelar kläderna och färgerna på dem en större roll. Det finns kort beskrivet kalla och varma färger. De kalla färgerna är blå, lila, grön och de varma färgerna röd, orange och gul. Olika färger kan även gå åt olika håll. Lavendel som går mer åt det blåa hållet skiljer sig från syren som är ljusare och går åt det varmare hållet. Om det är två personer som ska vara med på bilden är det en bra idé att tänka på att hålla sig till 1-3 färger och välja toner av dem. Ju fler som är med på en bild desto viktigare blir färgvalen. Innan porträttfotograferingen är det bra att fundera över vilket intryck du ska ge. Om du är rådvill kan fotografen ge tips och råd.