Plattform fotografi
PLATTFORM FOTOGRAFI SYFTAR TILL ATT GÖRA EN GENOMLYSNING AV DET SVENSKA FOTOGRAFISKA FÄLTET
Plattform fotografi
Previous Slide 1/3 Next
Åsa
Deleau Wiklund
Utbildning 
Estetiskt gymnasium, Lärarhögskolan 2 år, Kulturamas yrkesutbildning 2 år
Yrkesinriktning 
Kommersiell fotograf
Annan inriktning
Bröllop & familj
Hur använder du dig av det fotografiska mediet? 
Jag har gått över helt till det digitala mediet, bearbetar bilderna i photshop och Aperture. Min Nikon D3 får jobba på en hel del!
På vilket sätt har den tekniska utvecklingen inom mediet påverkat dig och ditt sätt att arbeta? 
Det var riktigt kul att framkalla bilder i mörkrummet, men det är en enorm skillnad att slippa de giftiga vätskorna och att slippa stå i mörkret hela dagarna, nu kan jag jobba hemifrån, i ateljen eller på hotellrummet! Skönt att inte behöva tänka på kostnaderna när man klickar på under bröllopen och babybilderna blir mer spontana då man inte behöver tänka lika mycket på hur mycket "film" som går åt. Att man även kan göra så mycket mer under efterarbetet är också riktigt roligt, finnar är ett minne blott!
Hur tror du det fotografiska mediet kommer att utvecklas? Hur ser du på din framtid som fotograf? 
Privatpersoner kommer ha mycket bättre kameror och fota mer själva, men det ser jag som något positivt då bildintresset ökar! Då jag jobbar främst med privatpersoner så ser jag ljust på framtiden, man vill ju alltid ha fina bilder på bebisen, familjen, bröllopet, möhippan eller bara unna sig själv proffsiga bilder, det gäller bara att hänga med i utvecklingen och vidareutbilda sig själv hela tiden!
Arkiverar du bilder? Gör du något annat för att dina fotografier ska bevaras till eftervärlden? 
Alla bilder sparas dubbelt på externa hårdiskar hemma och i ateljen, även bearbetade bilder sparas. Jag är väldigt noga med att göra back-up på en gång och ser till att allt alltid finns dubbelt på olika ställen. Döper alla mappar med kundens namn och kundnummer så de är lätta att söka på för framtida beställningar.
Vad är fotografi för dig? 
Oj, allt! Min passion, min hobby, mitt levebröd... Det roligaste som finns är att fotografera och jag har ofta den stora äran att vara med om stora stunder i människors liv, det är oersättligt! Jag älskar mitt jobb, och skulle jag någon gång tröttna skulle jag sadla om, har fotografen inte roligt under en porträttfotografering blir det helt enkelt inte samma känsla i resultatet!